margaretatankar.se

margaretatankar.se

En månad har gått

Margareta Winge skriver krönikor om månaden som har gått med tankar om livet och det som händer i världen och vardagen.

En månad har gått Oktober 2018

MånadskrönikaPosted by Ingegerd Bäckström Tue, October 30, 2018 15:46:14

En månad har gått

Oktober 2018

Jag måste nog ha varit lite ur funktion när jag skrev förra krönikan, då jag skrev att jag var inne på min femte vecka med ny lårbensprotes. Icke! När jag skrev, var det bara tredje! Så det kan bli.

Nu har jag räknat på fingrarna och nu är det 8 veckor sen. Tro mig! Jag har klarnat lite i tankarna. Jag får väl skylla på, att en del ny medicin har gjort mina tankar lite luddiga. Men nu har jag börjat trappa ner på värktabletterna till halv dos. Det betyder att jag frisknar till allt eftersom. Så det är att vänta lite mer klartänkta krönikor längre fram. För både er och mig, förhoppningsvis, men hoppandet från det ena till det andra det slipper ni inte.

Vi fick härom dagen som vanligt en massa reklam, 7 hg, jag vägde på köksvågen! Omkring denna reklam fanns något som hette Uppslaget. Som överskrift fanns där följande: Håller du på att dö? Sen visades det snabbval till olika val att ta, för hur sjuk man kände sig. Men hur känner de sig som får det där skrivet i ansiktet, som nyss har en anhörig som har dött? Hur känner sig den som fått ett cancerbesked av värsta slag? Då går det inte att göra ett snabbval till 1177 eller ringa och göra ett besök på nätet till en leende läkare. Appen som lovordades hette Kry.Det stod att läsa mer om dem på sista sidan, men hade jag varit förtvivlad hade jag inte läst baksidan. Jag hade kastat allt, uppriven och i behov av annat än en sida omkring min reklam. Jag blir bara så betänksam, allt skall ske på nätet. Inom några minuter.

Tidningar kan vidarebefordra andra saker. Jag läste en underbar berättelse som Stefan Nolervik hade skrivit i Östersundsposten, om distriktssköterskan Anna-Lisas fantastiska insatser i Hotagen på 1950-talet, bland människor vars tillvaro var utan några bekvämligheter alls, utan det som vi i dag tar för givet. Deras krav var noll och ingenting. Det var att existera och inget mer.

Då går tankarna till att vi återigen har varit tvungna att koka vårt dricksvatten. Denna gång inte i månader som sist, men nog lång tid för att vi skulle hinna ojja oss och pusta. Neeej, inte nu igen! Visst blev det så, som det hördes unisont, från oss alla Östersundare med omnejd.

Då dyker det upp på näthinnan kvinnan som håller på att ösa upp vatten ur en grop någonstans i Afrika, för att sen bära på huvudet någon kilometer. Hon kanske tänker: Neeej inte nu igen, när hinken med det gråbruna vattnet är slut. De kan existera, men kvinnors krav är små eller intet i en del av världen.

Det fanns en professor som sa, att på 1950-talet då var vi här i Sverige inte längre fram än i slutet av 1800- talet på en del ställen i vårt land. Så sant så sant. Kraven hade inte nått så långt.

I dag kommer kraven direkt på din mobil, din app eller annat. Det senaste i elektronikväg, det senaste i modevärlden. Allt kan du köpa genom något snabblån på din mobil, för att du skall räknas och vara med. Även om pengarna fattas. Då blir det som i Lyxfällan. Förtvivlade människor som har tagit lån för att betala redan befintliga lån! Har de inte hört talas om att 2+2 =4. Var fanns de på matematiklektionerna.

Nej, nu måste jag sluta gnälla.

Ulrica, pojkarnas mamma, talade om att de haft en rörmokare hos sig som har gjort några arbeten. Lille Ebbe var fascinerad av det han höll på med och blev väldigt bekant med honom. En dag så ville han göra en teckning till jobbarkillen. Han målade med blå krita på hela pappret, väldigt energiskt. ”Jaha”, sa Ulrica, ”skall han få en bild med vatten på.” ”Neeej, mamma det är himlen!” Är det inte underbart.

På Olles skola hade de något som hette Skoljoggen. En bana på en kilometer skulle springas. Olle sprang den 4 gånger! Den lille parveln på 6 år!

När pojkarna kom hit en dag, så hade de teckningar med till oss. Olle hade gjort ett kuvert genom att häfta ihop ett större ark som en påse. Där fraktades många teckningar från båda pojkarna. Man förundras och gläds.

Ett annat kuvert fick jag en dag, ett kuvert med ett helt annat innehåll, men så kärt. Ett porträtt av min väninna Alice från Karlstad, som lämnade oss för en månad sen. Hennes syster Nancy hade letat fram ett kort, där Alice hade gått till fotografen för att bli avporträtterad. Kortet är i svart/vitt säkert från 50-talet. När jag tittar på bilden, så hör jag hennes skratt. Hennes tvärarga röst när något gick fel. Men också när hon stod ute på tunet hos oss och joddlade, så tonerna rullade ut över tjärnen i sommarkvällen. Å dessa minnen som gör så ont, men som är så betydelsefulla nu när det är Alla helgons dag. Hon är ett av mina helgon.

I dag har det återigen kommit en liten affisch i postlådan om barnen som kommer att ringa på vår dörr på fredag kväll. Med föräldrar som samlas på vår gata och följer sina småbarn runt kvarteret för att de skall kunna ropa ”Bus eller godis” under trygga former. Vill vi inte ha besök finns det en teckning av en överkorsad pumpa, som vi skall sätta på vår postlåda. Då ringer de inte på. Vi vill att de skall ringa på och tacka för att föräldrarna har tagit detta härliga beslut.

Tänk, det finns alltid positiva saker att ta fram i en krönika. Som tur är.