margaretatankar.se

margaretatankar.se

En månad har gått

Margareta Winge skriver krönikor om månaden som har gått med tankar om livet och det som händer i världen och vardagen.

En julberättelse

MånadskrönikaPosted by Ingegerd Bäckström Sat, December 22, 2018 15:46:05

En god jul och ett gott nytt 2019!

I år får ni ett annorlunda julbrev från Margareta och Herbert.

En julberättelse

Han hette Sven Warling, mannen som min bror hade med sig hem från ett SGU-möte. Det stod då för Svenska Godtemplar Ungdomen. En annorlunda människa, en, som det visade sig, bli en annorlunda vän.

Han liknade ingen annan som jag har träffat. Han var vegetarian, han var en fri och annorlunda man. Hans hygien lämnade annat att önska. Han hade nog Sveriges svartaste fötter. Han hade en sångröst som ingen annan och med visslandet härmade han våra fåglar. Han kunde sitta i ett träd och härma göken, så göken trodde att han hade fått en rival; den kom närmare och närmare.

Han var ringaktad, sedd över axeln för sitt leverne. Han anlitades ofta till tunga arbeten, för han var stark som en björn. Dåligt betalt, för med Sven var det inte så noga. Jag tyckte hela tiden att han behandlades illa. Kom han in någonstans och där fanns blommor på bordet, så sa alltid någon: ”Ta bort blommorna för nu kommer Warling!” Som om han åt blommor.

Vad har det här med julen att göra? Jo, lyssna ska ni få höra.

Varje julafton sen jag var kanske 13 år, så kom Sven hem till oss på julaftonskvällen. Vi bodde isolerat i djupa skogen. Ingen el, inga utelampor, var det kväll så var det svart. Julaftonens kväll började vi speja och sent omsider, så skymtade vi ljus nere i kurvan. Svagt, svagt. När ljuset kom närmare, så visade det sig att han hade kälke, en tomtesäck och tända facklor.

När han hade stampat av sig snön, så blev han välkomnad in i stugvärmen. Han var sminkad till en gammal farbror, ingen konstlad, stel tomtemask. Han stannade och åt gröt, fick sina paket efter att vi hade fått våra.

Dessa julaftnar fortsatte tills mina barn blev stora. Vår vänskap fördjupades och under åren hade vi många goa samtal om livet och om döden.

Sen jag flyttade till Jämtland, så blev träffarna färre. Sven var i Sunne kyrka, min hemkyrka i Värmland, varje söndag. När jag var hemma, så åkte vi till kyrkan och satte en lapp under vindrutetorkaren på hans Duett. Jag skrev bara: Nu är jag här!

När det var slut i kyrkan dröjde det inte länge, innan han svängde upp vid vårt hus. Han hade munspelet i beredskap och i det vackra sommarvädret började han spela. Jag sparkade av mig skorna och så dansade vi i gräset till pojkarnas stora häpnad. Åtminstone första gången, sen vande de sig.

En dag ringde min bror och sa: ”Tomten är död.”

Mina syskon berättade att i kyrkan vid hans plats på läktaren hade kyrkvärdarna tänt ett ljus och slagit upp hans psalmbok. Tröst för mig, som inte kunde vara med.

Det är inte alla som får vara med på en tomtebegravning.

Detta blev min julberättelse.